Köszöntő 

Üdvözöljük a Cserhát Kis- Svájcában a Cser-tó horgásztavaknál!

Alsópetény Nyugat- Nógrád kapuja Pest felé. A Cserhát Kis -Svájca közszájon forgó jelző a csodálatos természeti környezetű községről. Több mint négyszáz méteres hegyek ölelik körbe a falut és a 444 m-s Kőhegy aljából eredő alsópetényi patak töltötte fel azt az öthektáros víztározót is amely csodálatos környezettel várja, csalogatja a kirándulókat, horgászokat és pihenni vágyókat. 

Ez a víztározó a kiindulópontja annak a közel 70 hektáros településfejlesztésnek, amellyel az Önkormányzat magántőke bevonásával új települést kíván építeni. 

A Cser-tó Bt jelentős részt vállalt és vállal abban a hosszú távú fejlesztésben aminek eredményeként a település turisztikai célállomássá vált! 

A több funkciós horgásztó és víztározó környéke a horgász szezon ideje alatt nyüzsgő horgászparadicsommá változik és a családok kedvelt kirándulóhelye i. A játszótér hétvégéken gyermekektől hangos, a szabadtéri színpad pedig májustól egész évben üzemel.

A gyermek- és családcentrikus beruházások folyamatosan bővülnek. A több napra érkező horgászoknak, kempingezőknek és túristáknak lehetőségük van a tóparton felfrissíteni magukat, hiszen az elkészült és felújított vizesblokkban női és férfi zuhanyzók is találhatók. 

A folyamatosan bővülő horgász paradicsom szomszédságában, falusias lakókörnyezetben került kialakításra az a 137 telek, melyen rönk- és gerenda házak épültek és épülnek folyamatosan.  

A külterületi panorámás kertek egy részén már befejeződött a víz- és szennyvízcsatorna építése. Még korlátozott számban vásárolhatók az örökpanorámás telkek.

A Hármaskönyv Étterem több mint két évtizede vonzza a kulináris élvezetet keresőket: fatálas konyhája országhatáron túlról is vonzza a vendégeket. A leggyakoribb holland vendégek mellett franciák, németek, szlovákok adják egymásnak az asztalt. Hétvégén asztalfoglalás nélkül nem ajánlatos elindulni a parasztházból átalakított étterembe.

Az étterem szomszédságában az Öreg Hangya Kisáruház és az Önkormányzati épületegyüttes (könyvár, kultúrház, e-Magyarország pont) és Kisposta dísze is a faluközpontnak mely folyamatosan épül-szépül. 

Este díszkivilágításban látható a falu fölött magasodó templomdomb a XV. században épült római katolikus templommal, a különálló XVIII. századi harangtoronnyal és az 1791-ben felállított Werbőczy emlékművel. 

Az alsópetényi Prónay kastélyt 2009-ben vette meg jelenlegi tulajdonosa. A teljes körű felújítást követően 2011 májusától rendezvényhelyszínként üzemel. A nagy gondossággal helyreállított műemlékegyüttes és a kastély ősfás parkja harmonikus egységet alkot a gyönyörű nógrádi tájjal. A nagykastélyban különböző méretű, összenyitható rendezvénytermek találhatók. Valamint a Nagykastély egyik szárnyában kapott helyet a nászutas lakosztály is. További exkluzív lakosztályok lettek kialakítva a kiskastélyban, valamint az eredeti majorsági épületből létesített vendégházban szállásolhatóak el a rendezvények résztvevői, illetve csoportok, így az új fürdőházzal együtt lehetőség nyílik hosszabb tartózkodásra és regenerálódásra.

A Prónay- kastély szomszédságában került kialakítása az a lovarda, mely az újonnan felépített volt Andreánszky kúriához tartozik. A 2012-ben újraépült Kúria magántulajdon.

A templom dombon szemet gyönyörködető látvány a Werbőczy kúria a korszak jellegzetes, kisebb nemesi lakhelyeihez hasonlított, nem pedig a későbbi barokk vagy klasszicista kastélyok nagy, díszes kert közepén álló épületegyütteseihez. A 16. század elején az udvarházat ugyan a korszak egyik legjelentősebb politikai személyisége, a legmagasabb méltóságot, a nádorságot is megszerző Werbőczy István birtokolta, de ennek ellenére sem bővítették ki azt nagyobb épületté. A hagyomány szerint Werbőczy itt alkotta meg legjelentősebb művét, a Hármaskönyvet (Tripartitum), amely a középkori magyar szokásjog három kötetes, nagy összefoglalása. Annak ellenére, hogy formai szempontból nem volt minden tekintetben elfogadott törvény, a 16. század elejétől egészen 1848-ig ezt tekintették a magyar jogrendszer legfontosabb összefoglalásának. Éppen ez indokolja, hogy 1791-ben a falu akkori birtokos családjának egyik tagja, Gyurcsányi Ignácné gúla alakú, latin nyelvű feliratos emlékművet állíttatott a középkori udvarház romjaira.

Az Ipoly Erdő Zrt vadaskertjében és a környező összefüggő erdőkben a nagyvadak vadászata szintén Európa számos országából csalogatja vadászokat.

A Kék-túra útvonala Romhány felé a római katolikus temető és a Zsidó temető mellett halad el. Az útvonalat ajánlani tudjuk egy kis kerülővel a Szív-alakú tó felé. A Kőhegyi panoráma a déli oldalról a Naszály és a Börzsöny felé felejthetetlen, és alul kéken csillog a Cser-tó vize!

Reméljük hamarosan vendégként üdvözölhetjük a Cser-tavak horgásztónál!Horgászattal kapcsolatos információ:
Laluja Imre 0630/676-7741
Laluja Levente: 0630/373-7491 
Cser-tó Büfé :  0630/559-7620  e-mail: apcserto@gmail.com
Minden jog fenntartva 2008-2013 - cser-to.hu - Cser-tó horgásztó