Alsópetény

Nyugat-Nógrád kapuja, a Cserhát kis Svájca - már közszájon forog a kicsiny 700 lakosú községről az utóbbi jelző is. Merthogy az első a térképen elfoglalt helyből adódik  a második már a földrajzi adottság függvénye. A svájci hasonlat /egyenlőre/ nem a gazdagságból ered, hanem a település csodálatosan szép fekvéséből. Több mint négyszáz méteres hegyek ölelik körbe a falut és a Kőhegy aljából eredő alsópetényi patak segített megtölteni azt az öt hektáros víztározót is amelynek műszaki átadása az elmúlt napokban volt. 
A Rétsági IVTT beruházásában az alsópetényi Cser-tó Bt jelentős részt vállalt, hogy a hosszú távú település fejlesztési-turisztikai tervek ne csak üresen csengő elképzelések legyenek. 
Ez a beruházás az alfája a közel 70 hektáros önkormányzati és magánfejlesztéseknek. 
A többfunkciós árvízcsúcs-csökkentő tározó és a környéke a következő fejlesztések után horgászati-sport-szórakozási és szabadidős programok állandó helyszíne lesz. 

A gyermek- és családcentrikus beruházások részeként a horgásztanya tavasztól őszig fogad majd vendégeket. 
Az önkormányzat a napokban véglegesíti szerződését azzal a magánvállalkozóval aki közel öthektáros területen négycsillagos kategóriájú wellness centrumot kíván megépíteni. 
Tengerentúli tőkét igér az a befektetőcsoport aki mintegy tíz hektáron szeretne közművesíteni, hogy megindulhasson a fejlesztés a tematikus lakóparkban . Élő skanzenben lakhat az aki itt kíván letelepedni. Elkezdődött a tó fölötti területen a rönkházas falu parcelláinak az értékesítése. 
Az önkormányzat résztulajdonosa a Messefalva Kft projektgazdának: számtalan lehetőséget kínál kis- és nagyvállalkozóknak a következő években a közműépítésektől kezdve a turisztikai létesítmények működtetéséig is. /Vendégházak, vendéglátók, lovas udvar, alkotótáborok, kézműves-házak stb/ Befektető-társat vagy vevőt keres az önkormányzat a jelenlegi 4 szobás panziójának továbbépítéséhez. A második ütemben még két szoba, szauna, szolárium, jakuzzi és egyéb szolgáltató funkciók szerepelnek.

A faluközpontban két vállalkozó hívja fel magára a figyelmet. Az Öreg Hangya Kisáruház az elmúlt évben újult meg. Dísze a faluközpontnak mely folyamatosan épül-szépül.
A Hármaskönyv étterem 10 év alatt nemzetközi hírnévre tett szert: fatálas konyháját Alsópeténytől Hollandiáig ismerik. A leggyakrabb holland és német vendégek mellett visszatérő francia, kanadai, amerikai és természetesen szlovák vendégek is látogatják. A környék vendéglátásában meghatározó. Gasztronómiai rendezvényei között az egyik legsikeresebb a Márton-napi libanapok. Az először csak 2 napos rendezvény mára több mint kéthetessé nőtte ki magát!

És, hogy nemcsak a turisták látogatják Alsópetényt hanem a helyiek is a nagyvilágot, abban jelentős szerepe van annak a helyi személyszállítási vállalkozónak is aki a község rendezvényeit is jelentős mértékben támogatja.
Nem utolsósorban kell szólni arról a jelentős magánberuházásról amely a község egyik legszebb részén az Andreánszky-féle parkerdő mellett zajlik: 150 férőhelyes luxust kínáló idősek háza épül, a beruházó tervei szerint a következő év első felében elkészül. Óriási vállalkozás a beruházó részéről és nagyszerű lehetőség a község lakóinak és a térségnek, hiszen számtalan új munkahely teremtődik ezáltal.

Alsópetény honlapja, több települési infromációval>Horgászattal kapcsolatos információ:
Laluja Imre 0630/676-7741
Laluja Levente: 0630/373-7491 
Cser-tó Büfé :  0630/559-7620  e-mail: apcserto@gmail.com
Minden jog fenntartva 2008-2013 - cser-to.hu - Cser-tó horgásztó